Nachtlenzen

Een nachtlens draag je alleen maar 's nachts. Het is een extreem hoog zuurstofdoorlatende vormstabiele lens. Tijdens de slaap corrigeert de nachtlens ongemerkt de ogen. De nachtlens verandert 's nachts tijdelijk de vorm van het hoornvlies zodat overdag scherp kan worden gezien zonder bril of lenzen. Dit heet orthokeratologie. Je ogen krijgen overdag volledige rust. Je hoeft er niet aan te wennen want ze voelen direct prettig aan. Een nachtlens laat extreem veel zuurstof door en heeft daardoor de minste invloed op je oog. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van de nachtlens. Maximale vrijheid omdat je overdag geen bril of lenzen meer hoeft te dragen. Vooral voor mensen die last hebben van droge of gevoelige ogen is dit een uitkomst.

Na twee tot drie nachten dragen van de lens kunnen de meeste nachtlensdragers de hele dag al goed zien zonder lenzen of een bril. Na een week is het resultaat optimaal. Als je 's ochtends wakker wordt doe je de lenzen gewoon uit en heb je dat heerlijke vrije gevoel van scherp zien zonder bril of lenzen.

De nachtlens wordt aangemeten middels een corneatopograaf die een exacte "landkaart" van je hoornvlies maakt zodat de lens perfect wordt aangepast op het oog. Het vereist een hoge mate van deskundigheid, nazorg en begeleiding van de contactlensspecialist.

De nachtlens is een serieuze concurrent van de laseroperatie. Het mooie van orthokeratologie is dat het resultaat omkeerbaar is, de cellen van het hoornvlies die in het midden verplaatst worden kruipen weer terug naar hun oorspronkelijke plaats indien de lenzen enige tijd niet gedragen worden. Dus mocht je ze niet meer willen dragen kun je gewoon weer terug naar je gewone lenzen of een bril.

Een gelaserd oog is definitief veranderd wat op zich een groot voordeel is, alleen niet wanneer de behandeling minder goed is gelukt. Helaas komt dat toch ook nog geregeld voor.

De nachtlens is dus zeer geschikt voor iedereen die zonder hulpmiddelen overdag goed wil kunnen zien en de nadelen en risico's van een operatie niet wil.

Zijn uw ogen geschikt voor nachtlenzen? Wij doen graag een vrijblijvend onderzoek voor u.