Soorten Contactlenzen

De harde zuurstofdoorlatende lens ofwel de vormvaste lens

Een harde zuurstofdoorlatende lens is de verbeterde vorm van de vroegere harde lens. Het materiaal is tegenwoordig minder hard. Bovendien zijn vormvaste lenzen niet zo gevoelig voor beschadigingen dan zachte lenzen en ze zijn goedkoper in onderhoud. Elk oog heeft een andere vorm. Het aanmeten van de vormvaste lens is maatwerk en daarom besteedt de contactlensspecialist er veel aandacht aan. Zelfs bij speciale oogafwijkingen en onregelmatige oogoppervlakken biedt deze lens een perfecte oplossing.

Met vormvaste lenzen kun je al op jonge leeftijd beginnen, achteruitgang van de sterkte neemt verhoudingsgewijs minder snel toe dan bij een bril. Bij leesproblemen op latere leeftijd zijn er de zogenaamde vormvaste dubbelfocuslenzen. Een leesbril is dan dus overbodig.

In het begin is het even wennen, gewenningsperiode is ongeveer 2 tot 3 weken. De lens drijft op het traanvocht, blijft beweeglijk en kan nooit achter de ogen terecht komen.

Een vormvaste lens draag je jarenlang, en heeft afhankelijk van de materiaalsoort een levensduur van twee tot vier jaar.

De zachte lens

Een zachte lens is gemaakt van flexibel en zacht kunststof dat water en traanvocht opneemt. Dat voelt soepel en zacht aan en heeft een uitstekend draagcomfort. De lens is groter dan een harde contactlens en ligt ingebed in de traanfilm en is daardoor nauwelijks stofgevoelig. De gewenning is aanmerkelijk korter dan bij de harde lens. De zachte lens heeft een kortere levensduur, is duurder in onderhoud en is kwetsbaarder. Het schoonhouden met de juiste onderhoudsvloeistoffen is zeer belangrijk om infectiegevaar tegen te gaan. Op tijd vervangen is belangrijk, ook om dit infectiegevaar te voorkomen. Er zijn verschillende systemen mogelijk zoals dag-, week-, maand-, halfjaar-, of jaarlenzen. Bij ons krijgt u het juiste advies.

Een van de laatste nieuwe ontwikkelingen is de nieuwe generatie silicon hydrogel contactlenzen. Het materiaal waar deze lenzen van zijn gemaakt houden het vocht beter vast. Er is minder verdamping van vocht uit het oog en daarmee zijn deze lenzen zeer geschikt voor het werken in droge ruimtes en tijdens langdurig computerwerk. Zeer geschikt indien u last heeft van droge ogen.

De dubbelfocuslens of multifocale lens (leeslens)

Vanaf 45-jarige leeftijd neemt het leesvermogen bij veel mensen langzaam af. Dit proces heet presbyopie. Uiteindelijk komt het moment dat u een aparte leesbril nodig heeft naast uw contactlenzen. Met de dubbelfocuslens heeft u de leesbril niet nodig. Multifocale lenzen hebben zowel een veraf- als een leessterkte. De dubbelfocuslens is er in de harde zuurstofdoorlatende uitvoering en in de zachte uitvoering. Welke voor u het meest geschikt zijn hangt af van uw ogen, uw motivatie en voorkeur.

Heeft u nog nooit contactlenzen gedragen of draagt u al zachte contactlenzen dan is de zachte multifocale lens wellicht voor u het beste. U bent er snel aan gewend. Draagt u al harde contactlenzen dan kunt u het beste overstappen op de multifocale harde contactlens. Bij ons krijgt u het juiste advies.